Dijital bir görüntü tıpkı bir mozaiğin pul pul resmi oluşturması gibi noktacıkların farklı renklerde yanyana konularak anlamlı bir resmi oluşturmasıdır. Bir LCD ekranın çözünürlük değeri onun yatay ve dikey olarak kaç satır ve sütundan oluştuğunu ifade eder. Mesela 1920X1080 çözünürlüğü LCD ekranın yatay olarak 1920, dikey olarakta 1080 noktacıktan oluştuğunu gösterir. Bu noktacıklar Pixell (piksel) olarak adlandırılır ve bu iki değerin çarpımı bize görüntünün çözünürlük değerini verir 1920X1080=2073600 ve aşağıdaki üskatlar ilişkisine göre bu değerdeki görüntünün yaklaşık 2 Megapixell olduğu bulunur
1000 Pixel =1 Kilopixel
1000 Kilopixel = 1 Megapixel
Bu kavramlar LCD monitorlerde böyle iken görüntüyü oluşturan kameralarda ise görüntü sensörünün özelliklerini ifade eder. Görüntü sensörleri CCD ve CMOS olmak üzere genelde iki farklı mimaride olabilir. Güvenlik sistemlerinde kullanılan kameralarda çoğu zaman daha kaliteli görüntü oluşturabilen CCD sensörler kullanılır fakat CMOS sensörlerin teknolojisindeki gelişmeler ve bu sensör tiplerinin CCD sensörlerden daha yüksek çözünürlüklere çıkabilmesinden dolayı yüksek çözünürlüklü IP kameralarda tercih edilmeye başlanmıştır.
Bir görüntü sensörünün özerinde ışık ve renk farklılıklarını ayırt edebilen binlerce noktacıklar vardır. Monitörün tam tersi bir mantıkla çalışır. Dış ortamdaki görüntüler lens yardımı ile görüntü sensörünün üzerine yansıtılır sensörde bulunan binlerce ışık algılayıcı noktacığın herbiri kendi üzerine düşen ışığı elektriksel değerlere dönüştürerek işlenip görüntü haline getirilmesi için video işlemçisine gönderir. Bu noktacıkların sayısı ise kameranın çözünürlüğünü belirler.
Günümüzde IP kameralarda çözünürlüğü belirtmek için pixell değeri, analog kameralarda ise pixell yerine TVLine değeri kullanılır. TVLine değerinde sadece tek rakam verilir ve bu da görüntünün yatay satır sayısıdır. yüksek çözünürlüklü kameraların fiyatları doğal olarak daha pahalıdır.