Güvenlik kamerası nedir, güvenlik kamerası alırken nelere dikkat edilmelidir, CCTV terminolojisi, güvenlik kamerası teknik özellikleri.
CCD : Kameralarda ışığa duyarlı, üzerine düşen ışığa göre tepki veren ve bunu sayısal değere (gerilim ile) çeviren parçadır. CMOS sensörlerde her piksel için ayrı bir yükselteç bulunur. Bu da CCD’deki gibi parlamanın satır tarama yönünde yayılmasını engeller.
ICR Özelliği : Kızılötesi ışınlar kameraların gündüz performansını olumsuz yönde etkileryerek renklerin doğru tonlarda üretilmesine engel olabilirler. Bu yüzden kameralarda ICR filtre düzeneği kullanılır. İki ayrı filtreden oluşan bu mekaniksel düzenek gündüz sadece görünür ışığı, gece ise görünür ışık ve kızılötesi ışığı birlikte geçirir.
Lüx : Kameranın anlamlı bir görüntü üretebilmesi için sensör üzerine düşmesi gereken en düşük aydınlatma değeridir. Bu değer ne kadar düşük olursa, kamera karanlık ortamlarda daha iyi görüntü verir
AWB Özelliği : Kamerada kullanıldığı ortamdaki ışık kaynaklarının farklılığı yüzünden beyaz renkte sapmalar olabilir. Bu durumda beyaz rengi oluşturan renklere farklı kazançlar uygulanıp orijinal beyaz renge ulaşılır. Bunu otomatik yapan özelliğe AWB denir. Beyaz dengesi için ATW, AWC gibi farklı yöntemler kulanılabilir.
BLC Özelliği : Kamerada arka plandan yüksek seviye ışık gelmesi durumunda, bu ışığın bastırılarak kadrajda oluşan karanlık alanların (silüet efekti) detaylandırılmasını sağlayan özelliğe BLC denir.
TV Line Değeri : Analog kameraların çözünürlüğene doğrudan etkendir. Kamera karakteristiklerinde TV Lines değeri ile gösterilir. Görüntüyü oluşturacak yatay satır sayısını ifade eder. Yatay satır sayısı ne kadar yüksek ise görüntü o kadar detaylanır.
DNR Özelliği : Kamerada düşük ışık seviyelerinde görüntüde oluşan kumlanma efektini gidererek, dijitale çevrilmiş görüntüde yüksek bandgenişliği tasarrufu sağlayan teknolojiye DNR denir. Zaman ekseni eklenmiş gürültü giderme teknolojisine 3D-DNR denir.
WDR Özelliği : Kamerada sahip olduğu çift taramalı sensör vasıtasıyla görüntüyü yüksek ve düşük hızda pozlayıp, karanlık alanlar için düşük hızda pozlama, parlak alanlar için yüksek hızda pozlama ile elde edilen görüntüleri birleştirerek görüntüyü elde eden teknolojiye WDR denir. ,Kamerada, görüntüdeki parlak ve karanlık alanlara ait kazanç değerlerini değiştirerek daha net ve belirgin bir görüntü alınmasını sağlayan özelliğe Dijital WDR denir.