Güvenlik sistemleri sektöründe yeni olan yada ev yada alarm sistemi kurulumunu kendisi yapmak isteyen bir çok kişi için bilgilendirici olması amacıyla alarm sistemi kurulumu ve dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi vermek istedim.
Ev alarm sistemi yada iş yeri alarm sistemi kurulumu için yapmanız gerekenler.
1- İlk olarak sistemi kuracağımız noktada keşif yapmalıyız. Yaptığımız alarm sistemi keşfinde mekanda hırsızız girebileceği noktalar tespit edilir. Tespit edilen noktalar koruma altına alınmalıdır. Bu noktaları koruma altına alırken uygun olan alarm sistemi elemanı seçilmelidir. Alarm sistemini oluşturan elemanları ve ne işe yaradıklarını aşağıdaki konumuzdan inceleyebilirsiniz.
Alarm sistemini oluşturan parçalar ve çalışma özellikleri
Keşif esnasında sistemde kullanmamız gereken elemanlar belirlenir.Keşif sırasında elemanların takılacağı noktalar ve kablo geçiş güzergahıda belirlenmelidir.
Alarm paneli : Elektrik ve telefon hattının yakın olduğu bir noktaya takılmalıdır. Panel zone giriş sayısı önemlidir, kullanılacak dedektör sayısına göre ihtiyaç olan zone sayısı belirlenip alarm panel seçimi buna göre yapılmalıdır.
Tuş takımı ( Keypad ) : Giriş yapılacak kapıya yakın bir noktaya takılması gerekir.
Harici siren : Dışarıda gözükecek bir noktaya takılması gerekmektedir.
Pır dedektrörü ( hareket sensörü ) Hırsızlık riski bulunan noktaya bakacak şekilde takılır. Keşif esnasında takılacak dedektör sayısı belirlenir.
Manyetik kontak : Hırsızlık riski bulunan cam yada kapılara takılır. Keşif esnasında takılacak manyetik kontak sayısı belirlenir.
Duman dedektörü : Yangın çıkma riski bulunan noktalara takılmalıdır.
2 – Keşif yapıldıktan sonra kablolama işlemi yapılır. Alarm sistemlerinde kablo alt yapısı için DT-8 diafon kablosu kullanılır. Alarm kontrol panelinden tüm elamanlara ayrı ayrı kablo çekilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta çekilen kabloların üzerlerine isim yazılmalıdır. Kabloların hangi elemana ait olduğu panel içerisinde belli olmalıdır.
3- Bir sonraki işlem montajdır. Sistemimizde bulunan tüm elemanları montajları yapılıp kablo bağlantıları yapılmalıdır. Alarm sistemini oluşturan elamanları kablo bağlantı şemalarını sitemizde alarm sistemi bağlantı şemaları kategorisinde bulabilirsiniz. Dedektörlerin bağlantısı yapıldıktan sonra alarm paneli bağlantısı yapılır. Alarm paneli bağlantısı yapılırken elemanda kablo içerisindeki hangi renkler kullanıldıysa panelde de o renklerin bağlanmasına dikkat edilmelidir, aksi halde sistem çalışmaz.
4- Bağlantılarımızı bitirdikten sonra alarm panelin programlama işlemi yapılır. Türkiye’de satılan her marka alarm panelinin kısa programlama kılavuzu bulunur. Bu programlama kılavuzuna göre gerekli olan panel programlaması yapılır. Alarm sistemlerine ait kısa kurulum kılavuzlarını sitemizdeki alarm paneli programlama kılavuzları kategorisinden inceleyebilirsiniz.
5- Programlama işlemi bittikten sonra sistem test edilmelidir. Yapılan test esnasında siren alarm durumunda çalması, telefon araması ve dedektörlerin algılama yapıp yapmadığı, algılama yaptığında paneli alarm durumuna geçirip geçirmediği kontrol edilir.
Öncelikle alarm sistemi kurulumu profesyonel bir firma tarafından yapılmaz ise kullanıcılara ciddi sorunlar yaşatmaktadır. Alarm sistemi kulumu ciddi bir iş olup ucuz ürünler ile kurulmuş bir alarm sistemi yaşattığı arıza ve yanlış alarmlardan dolayı keşke kurdurtmasaydık demenize sebep olur.
Alarm sistemi kurulumunda dikkat edilmesi gereken noktalar
- Satın alınacak alarm sistemi ürünleri ucuz ve bilinmeyen bir markadan seçilmemelidir. Bu konuda fikir edinmek için en iyi alarm sistemi hangisi yazımızı inceleyebilirsiniz.
- Alarm sistemi kurulumu mutlaka profesyonel bir güvenlik sistemi firması tarafından yapılmalıdır. Alarm sistemi kurulumunu bilmeyip sistem satan bir çok firma bulunmakta olup bu kişi yada firmalar takmış oldukları sistemlerde kullanıcılar ciddi sorunlar yaşamaktadırlar.
- Alarm montajını yapan teknik ekibe mutlaka siren sabotajının bağlantısının yapıldığı sorulmalıdır. Harici siren sabotaj özelliği aktif edilme ise o alarm sistemi hırsızlar tarafından kolayca devre dışı bırakılır.
- Alarm sistemi kurulumu bittiğinde sisteme bağlı dedektörlerin bölge listesi mutlaka kurulumu yapan teknisyenden istenmelidir. Alarm bölge listesi ile alarm çaldığında hangi dedektörün alarm verdiği takip edilebilir.
- Alarm montajı sonrasında sistemin alarm çaldığında verdiğiniz telefonları arayıp aramadığı nmutlaka kontrol edilmelidir.
- Arıza ve acil durumda 7 gün 24 saat ulaşabilecekleri teknisyen numarası mutlaka istenmelidir.